Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

De fleste virksomheder, som har med produktion af fysiske varer at gøre, har brug for en eller anden form for løfteudstyr. Det kan være til at løfte emner rundt inde i selve produktionen, mens løfteudstyr typisk også er nødvendigt i forbindelse med lager og afsendelse af varer.

Derfor er løfteudstyr som vakuumløftere, svingkraner og traverskraner at finde i mange virksomheder, hvor de er med til at gøre arbejdet både mere sikkert og effektivt.

Men vidste du, at du regelmæssigt skal have foretaget et lovpligtigt eftersyn af løfteudstyr? I arbejdsmiljøloven står der, at tekniske hjælpemidler i produktionen som eksempelvis løfteudstyr skal synes som minimum hver 12. måned.

Ved at få foretaget eftersyn af dit løfteudstyr regelmæssigt, sørger du ikke bare for at overholde lovgivningen og undgå bøder – du er også med til at øge sikkerheden for dine medarbejdere, som benytter løfteudstyret hver dag. Endeligt er regelmæssige syn af dit løfteudstyr også med til at forlænge udstyrets levetid, mens syn også sørger for at ophold i driften kan undgås.

Hvad er et lovpligtigt eftersyn af løfteudstyr?

Et lovpligtigt eftersyn af løfteudstyr klares bl.a. ved at lave en træktest. En træktest har til formål er teste udstyret ved at belaste det med vægt. En træktest skal således afsløre, om dit løfteudstyr kan løfte den vægt, det skal kunne.

Under en træktest vil dit løfteudstyr blive udsat for en vægt, der ligger 100 kg over udstyrets maksimale løftekapacitet. På den måde kan det hurtigt vurderes, om løfteudstyret kan bruges på en sikker og forsvarlig måde.

Netop træktesten er et krav fra Arbejdsstyrelsen i forbindelse med det årlige eftersyn. Det er vigtigt, at du får udført denne test, da du ved eventuelle ulykker i forbindelse med løfteudstyr i virksomheden vil blive pålagt bøder, hvis serviceeftersynet at dit løfteudstyr ikke lever op til lovgivningen.