Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

I forbindelse med start af virksomhed er du måske stødt på ordet LEI-kode, og har undret dig over om det er noget du har brug for.

Det kan du læse mere om her, og hvis du har så kan du også læse mere om hvordan du gør, og hvad det koster.

Skal jeg have en LEI-kode

Du ved helt sikkert hvad et cvr-nr. er ikke? Det er det nummer som identificerer din virksomhed herhjemme i Danmark.

En LEI-kode er lidt det samme, men på internationalt plan, og det skal du bruge hvis du handler med værdipapirer. Et CVR-nummer er ikke altid et krav hvis du har en forening eller en fond der handler med aktier, obligationer eller andre værdipapirer, men det er en LEI-kode. Sådan har det været siden 2018. Det eneste tidspunkt hvor du ikke skal have en LEI-kode, er hvis du har en enkeltmandsvirksomhed.

Hvad koster en LEI kode?

En LEI kode kan fås for et par hundrede kroner, men skal fornyes hvert år. Hos de fleste udbydere kan du få rabat ved at lave en flerårig aftale med det samme. Dog kan der alligevel være stor forskel på prisen alt efter hvilken udbyder du vælger at arbejde sammen med, men det kan være bundet op på mange ekstra funktioner osv. Derfor bør du sætte dig ind i hvad du betaler for når du undersøger og sammenligner priser på LEI kode.

Hvordan får jeg en LEI kode?

Du kan få en LEI-kode hos en officielt godkendt LEU udsteder, også kaldet en LOU. I langt de fleste tilfælde skal du kun indtaste ganske få oplysninger som f.eks. virksomhedens cvr. nr. og så kan udbyderen selv indhente de resterende oplysninger manuelt. Det tager ca. 48 timer at få en LEI-kode men alt afhængig af hvilken udbyder du har valgt og hvor nemt ansøgningsprocessen går kan det tage op til en uge inden du får dit LEI nummer.

Hvornår kan jeg bruge min LEI kode?

Den internationale GLEIF database opdateres kun en gang om dagen, så selv om du har modtaget din LEI kode er det altså ikke sikkert at du kan bruge den med det samme, da din bank endnu ikke kan se at koden er gyldig.

Ligeledes vil din kode udløbe automatisk efter et år, hvis du ikke sørger for at forny den, herefter kan du ikke foretage finansielle transaktioner. Det kan derfor være en god ide at lave en flerårig aftale med automatisk fornyelse.