Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Overvejer du at melde dig ind i en fagforening, men er du i tvivl om, om der overhovedet findes en for dit fag? Så kan vi forsikre dig om, at der med sikkerhed er en derude, der har andre medlemmer med din baggrund. Det handler bare om at finde den – og at udvide sin horisont for, hvor specifikt, den skal relatere til dit fag. F.eks. tilbyder DM – tidligere Dansk Magisterforening, se https://dm.dk/ – fremragende rådgivning til de fleste akademikere. Læs mere om fordelene ved en fagforening nedenfor.

Kompetent rådgivning om dit fag

Først og fremmest vil den rette fagforening for dig ligge inde med masser af faglig viden og indsigt i din branche. En stor del af det, du får igen for dine kontingentpenge, bør altså være gode, kompetente rådgivningsmuligheder. Det er desværre ikke alle fag, der har en fagforening, som er skræddersyet specifikt til deres branche – men selv de større, mere generelle fagforeninger vil alligevel enten have en ekspert, der er relevant for dig, eller kunne hjælpe dig med at finde en. Gode råd er dyre, og kan du ikke få dem for dine kontingentpenge, er det tid til at skifte fagforening.

Hjælp til sager om løn, arbejdsvilkår m.m.

Din fagforening er din ven, når du skal tage de svære forhandlinger med en arbejdsgiver – hvad end, det er en potentiel, nuværende eller tidligere arbejdsgiver. Er din fagforening tilstrækkeligt specificeret i dit fag, har de f.eks. muligvis lønstatistikker fra dit fag, du kan læse op på – så du går ind i en lønforhandlingssituation med den nødvendige baggrundsviden, markedsindsigt og argumenter for, hvorfor du skal have en højere løn for dit arbejde. Er du i tvivl om, hvorvidt noget, du oplever på jobbet, er fair, er arbejdsvilkår også noget, fagforeningen kan rådgive dig om. Det samme gælder hjælp i forbindelse med sager om arbejdsskader og revalidering – og har du ikke et specifikt problem, men søger blot sparring om dit professionelle liv, tilbyder mange fagforeninger også karrierevejledning med kompetente rådgivere.

Rabatter, der er relevante for dig

Som medlem af en fagforening får du ud over kompetent, faglig rådgivning også ofte mulighed for at få fede rabatter. Hvad du kan få kommer selvfølgelig som med alt andet også an på den fagforening, du vælger – og hvor godt forbundne de er i lige netop din branche. Har du en meget fagspecifik fagforening, vil du selvfølgelig kunne spare penge på mange brugbare udgifter i dit arbejdsliv. Er du medlem af en større, knap så specifik fagforening, vil der som regel stadig være rabatordninger at komme efter. F.eks. tilbyder mange af disse rabat på forsikringer, aviser, benzin og andre gængse hverdagsudgifter.