Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Vidste du, at en arbejdsgiver må narkoteste sine medarbejdere, hvis der er en konkret og aktuel mistanke? Det er resultatet af en dom fra 2011, hvor en håndværksmester blev frikendt for at have brudt en aftale om kontrolforanstaltninger. Retten mente ikke, at narkotesten var i strid med aftalen, og dermed er det altså ikke forbudt at narkoteste medarbejdere.

Konkret og aktuel mistanke

I den konkrete sag havde mesteren og lærlingen en konkret aftale om, at lærlingen ikke måtte tage stoffer. Mesteren mødte dog lærlingen en weekend og mistænkte ham for at være påvirket. Derfor blev lærlingen mandag bedt om at aflægge en narkotest, som viste positiv.

En test på et rusmiddelcenter nogle dage senere viste negativ, men lærlingen blev alligevel opsagt for at have brudt sin aftale med mesteren. Og det var altså fuldt ud berettiget for mesteren at narkoteste lærlingen uden forudgående varsel. Mesteren fik dog en påtale for at have testen med en meget usikker metode. Det anbefales i stedet enten at sende medarbejderen til et rusmiddelcenter eller bruge en ordentlig narkotest. De kan købes flere steder på nettet og er relativt sikre.

Må også teste løbende

I nogle tilfælde må arbejdsgiveren også teste for narko løbende, altså uden en konkret og aktuel mistanke. Det gælder, hvis det er driftsmæssigt nødvendigt. Det kunne for eksempel være et flyselskab, der tester piloterne, men det kan også være mange andre ting. Buschauffører og pædagoger er andre professioner, hvor det kunne være relevant at narkoteste.

En arbejdsgiver må dog ikke teste på en måde, som er ydmygende, ude af proportioner eller forvolder stor ulempe for medarbejderen. Langt hen ad vejen vil det naturligvis være en vurderingssag, og den vil kunne prøves ved retten. Som hovedregel er loven dog sådan, at en arbejdsgiver gerne må udsætte medarbejdere for en narkotest, og i særlige tilfælde uden konkret eller aktuel mistanke.